John Selien

John Selien

Lene Van Look

Hoe ben je in een kunstopleiding terechtgekomen?

Per toeval, letterlijk. Ben ik terecht gekomen bij het voorbereidend jaar op De Kunsthumaniora! En zo verder gestroomd naar de Academie. Eigenlijk ging ik theater studeren!

Op welke vlakken heeft de kunstopleiding jouw leven beïnvloed?

Op elk vlak! Het neemt je over! Wij hebben letterlijk fascinatie voor zo veel. Wij zijn zo bewust. Wij kijken soms naar de details van de details en de kleinste schoonheid kan ons vaak nog het hardste raken. Absoluut prachtig!!!! 

Kan je me vertellen over je afstudeerwerk, je werkproces en het resultaat?

Mijn Master was echt het fijnste jaar op de Academie! Het was hard werken aan een eigen project waar je zelf alles bepaald! Geweldig!! 

Vorig jaar heb ik een theater gemaakt ‘In de straten van Antwerpen, zag ik de schim van Casanova!’, die zich afspeelt in een van de oude keldertjes van de Academie.  Het theater bestond voornamelijk uit vormen en vellen uit papier maché gecombineerd met hout, steen en metaal. 

Het was eigenlijk een grote scène die bestond uit allemaal verschillende kleine scènes. Sommige waren meer figuratief en andere meer abstracter. Drie maand lang heb ik gewerkt in de kelder. Voor een maand is de kelder ook mijn atelier geweest. Waar ik scènes samenbracht en uitprobeerden.

Sommige scènes worden uit elkaar getrokken om nieuwe scènes te maken. Een zelfde stukje papier kan in een bepaalde scène een gondel zijn maar in een nieuwe scène de hoed van een vrouw. Het herplaatsen en het hergebruiken is een basisgegeven. Ik maak gebruik van een bibliotheek van materialen. 

Voor ik van de kelder mijn atelier had gemaakt werkte ik op het atelier van In Situ, Academie waar ik ook verschillende scènes maakten en deze verzamelden in een fotografisch logboek. Waardoor ik sommige scènes terug opnieuw kon opbouwen of verder kon werken op al een bestaande scène! En zo is mijn theater stilletjes aan beginnen ontstaan! 

Wat hoop je over te brengen aan het publiek met je werk?

Het grootste compliment zou zijn moesten er mensen verliefd worden bij het kijken van mijn werk maar dat is wel echt een heel groot compliment. 

Wat ga je tonen tijdens To Be Antwerp? 

Bij het maken van mijn theater, ‘In de straten Antwerpen, zag ik de schim van Casanova!’ Heb ik ook scènes gemaakt die op zichzelf bestaan. Deze bestaan ook voornamelijk uit papier-maché. Deze scènes heb ik toen niet laten zien in mijn kelder maar laat ik nu wel zien voor To Be Antwerp.